Friday, May 20, 2011

kisah saya-

Kepulangan saya ke kampung halaman kali ini membawa seribu cerita yang takkan saya lupakan.In fact,setiap kepulangan pasti ada cerita yang terbaru.

Reunion dirancang,segalanya,alhamdulillah,berjalan dengan lancar.Hati saya sepanjang perjalanan hanya terdetik,aku ingin eratkan ukhuwah.Moga tiada apa yang terjadi.Allah perkenankan doa saya,syukur.

Rakan-rakan lain mula berkumpul.Seronok,sebab dapat berjumpa.Bertahun-tahun tak bersua.Tapi,ada lainnya.Saya akui seolah-olah dah tak mengenali siapa orang dihadapan saya.Saya tak tahu saya sedang berbicara dengan saya.Saya tak tahu...

Ketika sesi makan,seusai membaca doa,sempat saya bacakan doa Rabitah.Saya berharap suatu hari nanti,kami akan bersama memperjuangkan apa yang kami perjuangkan dulu.Insya-Allah..

Hari Selasa,saya balik ke Nilai.Ketika mengisi minyak di Shell,terbaca ini:

"Sila kembalikan nozzle setelah digunakan"


Dung~dung!Saya terkesima.Sedangkan nozzle ciptaan manusia perlu dikembalikan ke tempat asalnya,inikan pula kita.Hanya pada Allah kita kembali dan moga kita kembali dalam keadaan yang bersih dan suci dari dosa.

Ini bukan kegunaan nozzel yer..jangan tiru aksi di atas..

Perjalanan kali ini,penuh rintangan.Hujan yang turun tanpa henti dari Taiping membuatkan saya mengeluh beberapa kali dalam kereta.Kemudian,saya teringat kata ibu:
"Jangan mengeluh.Dugaan tu kita takkan dapat kalau kita tak kuat."

Perjalanan diteruskan.Gelap,sejuk,tak dapat digambarkan dengan kata-kata.Sesampainya di Shah Alam,matahari mula memancar.Saat itu,saya sangat bersyukur tatkala cahaya matahari mula menerjah ke muka saya.

Ya,Allah turunkan hujan untuk kita menghargai matahari.Segala kesusahan yang terjadi,pasti hikmah.
Moga cahaya Islam sentiasa menerangi jalan hidup kita.

2 comments:

azni_1405 said...

hikmah disebalik setiap kejadian...
fikir-fikirkan..

little daie said...

sila kembalikan nozzle setelah di...

hmm...kisah yg mengajar diri^_^

 
Copyright 2009 (>.<)